Με ποιο… δικαίωμα;
Με ποιο… δικαίωμα;Γράφει η ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
Με το συμβόλαιο Σούπερ Λίγκα-Forthnet (Nova) να… εκτίει το δεύτερο χρόνο του, τις δύο πλευρές να έχουν -για διάφορους λόγους- σε εκκρεμότητα την ανανέωσή του, τον Ολυμπιακό να το συζητάει αν θα ενταχθεί στο κεντρικό παιχνίδι των «16» και την ΕΡΤ να τηρεί στάση αναμονής -πόσο μάλλον όταν έχει προπληρώσει τα 8 εκατ. ευρώ της τρέχουσας σεζόν στην ερυθρόλευκη ομάδα-, είναι προφανές ότι η όποια συζήτηση δεν μπορεί να αποφέρει προς το παρόν κάτι οριστικό.
Ηδη η περσινή κατάληξη για πρώτη φορά στην κεντρική διαχείριση των 14 ομάδων της Α’ Εθνικής εκτόξευσε την αξία του ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος σε Ελλάδα και Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο ότι η συμφωνία για κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων της Σούπερ Λίγκας αποφέρει στις ΠΑΕ, μαζί με τα συμβόλαια που έχουν με την ΕΡΤ ο Ολυμπιακός και η Skoda Ξάνθη, περί τα 53-55 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 40 φορές περισσότερα, σε σχέση με το 1991.
Μια απλή πρόσθεση από τους παρακάτω πίνακες καταδεικνύει ότι μέσα σε μια δεκαετία οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες εισέπραξαν περίπου 370 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Κάπου στη μέση
Αξίζει να τονίσουμε ότι στο Βέλγιο το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ και στην Πορτογαλία τα 53 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό Πρωτάθλημα, ωστόσο, υστερεί σε σχέση με τα κονδύλια που δίνονται για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των πρωταθλημάτων σε Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, ενώ στην Ολλανδία τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι στην Ελλάδα, λόγω κυρίως των δραματικών και ασφυκτικών μειώσεων που απαιτεί το δικαιούχο καλωδιακό κανάλι, που φυσικά γίνονται δεκτές από τις ομάδες. Τα πιο πολλά χρήματα για τηλεοπτικά δικαιώματα δίνονται για το αγγλικό και το ισπανικό Πρωτάθλημα.
Για καθένα από αυτά καταβάλλεται από 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης υπάρχουν κεντρικές συμφωνίες για τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Εκτός από την Ισπανία, όπου παρατηρείται το φαινόμενο να καλύπτουν τα παιχνίδια δύο καλωδιακές πλατφόρμες, καθεμία από τις οποίες έχει από 9 ομάδες στο πακέτο της με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ .
Η συμφωνία
Η συμφωνία της Σούπερ Λίγκας με τη Forthnet (για τη Nova ) και το ΣΚΑΪ προέβλεπε πέρυσι την καταβολή 46,4 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των 14 από τις 16 ομάδες Α’ Εθνικής. Η Forthnet θα έδινε 35 εκατ. ευρώ σε κάθε περίοδο (μεταδίδοντας τουλάχιστον 5 ζωντανούς αγώνες σε κάθε αγωνιστική) και ο ΣΚΑΪ 6,7 εκατ. ευρώ (μεταδίδοντας έναν αγώνα Σαββάτου στις 4:45 μ.μ.). Ωστόσο, πρόσφατα ο ΣΚΑΪ αποχώρησε από τη συμφωνία, θεωρώντας ασύμφορη προς τη Σούπερ Λίγκα την υποχρέωσή του, την οποία ανέλαβε ήδη η Forthnet (για τη Nova). Ο ΣΚΑΪ επικαλέστηκε ποιοτική έκπτωση του προϊόντος, στηλιτεύοντας παράλληλα τη χρήση βίας στα γήπεδα.
Το deal
Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές. Ενώ το συμβόλαιο λήγει σε δύο χρόνια, η μεν Forthnet ζητά επέκτασή του έως το 2014 (+2 χρόνια) και η πλευρά της Σούπερ Λίγκας έως το 2013 (+1 χρόνο). Στη διαφορά αυτή φαίνεται να έχει κάποιο ρόλο ο ΠΑΟ, που κατά τα φαινόμενα δεν θα έλεγε «όχι» να μπει στο παιχνίδι και το συνδρομητικό κανάλι του ΟΤΕ, Conn-x. Πρόσφατα, μάλιστα, το κανάλι των 38.000 συνδρομητών απέκτησε έναν αγώνα του Πρωταθλήματος της Β’ και της Γ’ Εθνικής ανά αγωνιστική ημέρα, ξεκινώντας από την αναμέτρηση ΠΑΣ Γιάννινα-Πανθρακικός. Ο ΟΤΕ εξασφάλισε παράλληλα και την αποκλειστική μετάδοση του συνόλου των αγώνων κατάταξης (play off-play out) μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου. 43 εκατ. ευρώ -είναι πολλά τα λεφτά…!
Δεδομένης της κρίσης, οι πρόεδροι των ομάδων δεν έχουν αξιολογήσει σε βάθος την πρόταση της Forthnet με τα 43 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ και οι διοικητικές εξελίξεις στον ΠΑΟ πήγαν εκ των πραγμάτων πίσω τις διαβουλεύσεις Σούπερ Λίγκας-Forthnet. Στην ουσία η Forthnet ετοιμάζεται να καταβάλει στη Σούπερ Λίγκα για 2+1 χρόνια άλλα 129 εκατ. ευρώ, ή αλλιώς 43 εκατ. ευρώ για κάθε έτος. Και αν συνυπολογίσουμε, κατά προσέγγιση, σε 10 εκατ. ευρώ το κόστος των δικαιωμάτων που καταβάλλει η ΕΡΤ σε Ολυμπιακό και Ξάνθη, τότε το Πρωτάθλημα θα αγγίξει τα 53 εκατ. ευρώ.
Πώς διανέμεται το κονδύλι στη Σούπερ Λίγκα
Το 30% των 46 εκατ. ευρώ που καταβάλλει η Forthnet οδεύουν στις 14 μεγάλες ΠΑΕ, το 40% διανέμεται βάσει εμπορικής αξίας κάθε ομάδας ομάδας και το 30% βάσει των βαθμών που πήρε κάθε ομάδα. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται και bonus 17.000 ευρώ ανά αγωνιστική για κάθε ομάδα που κέρδισε. Τη σεζόν 2009-2010, ο ΠΑΟ απέσπασε 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 πρέπει να πάρει περίπου 500.000 ευρώ περισσότερα λόγω και των χρυσών επιδόσεών του στο γήπεδο. Η ΑΕΚ απέσπασε 5,8 εκατ. ευρώ, ο ΠΑΟΚ 4,3 εκατ. ευρώ, ο Άρης 4 εκατ. ευρώ, ενώ οι Ηρακλής, Πανιώνιος, ΟΦΗ, Λάρισα Αστέρας Τρίπολης από 2,8 εκατ. ευρώ. Ο Εργοτέλης και ο Λεβαδειακός θα πάρουν από 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο Πανθρακικός, ο Θρασύβουλος και ο Πανσερραϊκός από 2,4 εκατ. ευρώ.
Ο Ολυμπιακός
Από την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ολυμπιακός θα εξαρτηθεί και το μέλλον της κεντρικής διαχείρισης. Η ΕΡΤ συζητάει το ενδεχόμενο ανταλλαγής αγώνων της ερυθρόλευκης ομάδας, σε αντάλλαγμα με ίσης τηλεθέασης αγώνες. Δηλαδή τηλεοπτικό προϊόν ίσης αξίας. Παράλληλα, είναι δεδομένη η δέσμευση για έναν ακόμη χρόνο τόσο του Ολυμπιακού όσο και της Ξάνθης με την κρατική τηλεόραση για συνολικό ποσό 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο (8 εκατ. ευρώ για τον Ολυμπιακό και 2 εκατ. ευρώ για την ομάδα της Θράκης).
Ο Ολυμπιακός με το Βαγγέλη Μαρινάκη και στην προεδρία της Σούπερ Λίγκα αλλάζει τακτική, και προτείνει την είσοδο της ΠΑΕ στην κεντρική διαχείριση. Αν γίνει κάτι τέτοιο το τίμημα θα αυξηθεί και συνάμα το εγχείρημα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα έχει μεγαλύτερη σταθερότητα.
Ωστόσο η πλευρά του Σωκράτη Κόκκαλη που έχει κρατήσει το 15% της κόκκινης ΠΑΕ διατηρεί και το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης για τα δικαιώματα και θεωρείται δεδομένο ότι θα εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο της συμφωνίας με την ΕΡΤ. Κάθε διαπραγμάτευση θα αφορά στην αγωνιστική σεζόν 2011-2012 καθώς ήδη ο Ολυμπιακός έχει προεισπράξει τα 8 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ για την τρέχουσα σεζόν και τα έχει χρησιμοποιήσει ως εγγυητικές για δάνειο με μεγάλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
Η ΤΕΑΜ
Η TEAM αναζητεί πελάτες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της περιόδου 2012-15. Είναι η πρώτη διερευνητική κρούση, ενώ θα ακολουθήσει μια ακόμη επίσκεψη, περίπου 6 μήνες αργότερα. Το ερώτημα είναι αν μπορούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μετέχουν στο εγχείρημα και με ποιο κόστος. Η ΕΡΤ θέλει να μετάσχει στο εγχείρημα, αλλά με λιγότερα χρήματα από τα 14,5 εκατ. ευρώ που κατέβαλε την προηγούμενη περίοδο, ενώ το Mega δεν είναι σαφές, αν θα επενδύσει στο Τσάμπιονς Λιγκ και την επόμενη 3ετία, ή θα αλλάξει προσανατολισμό.
Η εξέλιξη των δικαιωμάτων
Η πρώτη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του πρωταθλήματος προέβλεπε την καταβολή 1,6 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ στις ομάδες το 1991 ενώ το 1993 καταβλήθηκαν 4 εκατ. ευρώ από Mega και Ant1. Το 1996 παρουσιάσθηκε στο προσκήνιο το συνδρομητικό κανάλι κι έτσι υπογράφηκε το πενταετές συμβόλαιο της Multichoice (Filmnet και Supersport) έναντι 9 εκατ. ευρώ ετησίως.