Mastercard: Οι Βρετανοί φίλαθλοι, οι πιο παθιασμένοι στην Ευρώπη
Οι Βρετανοί φίλαθλοι ψηφίστηκαν ως οι πιο παθιασμένοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έρευνα της Mastercard, Επίσημου Χορηγού του UEFA Champions League.
Η έρευνα του “Δωδέκατου Παίκτη” (The 12th Man’ study) μελέτησε και αποκαλύπτει το σημείο μέχρι το οποίο φτάνουν οι φίλαθλοι για να υποστηρίξουν την ομάδα τους, τόσο σε σχέση με τη δαπάνη χρημάτων και τις αποστάσεις ταξιδιών, όσο και μέσω κοινωνικών παραγόντων -όπως το να θυσιάσουν κάποιες σχέσεις τους για την αγάπη τους για τη μπάλα- ή σε σχέση με το πότε παρακολούθησαν για πρώτη φορά έναν αγώνα ποδοσφαίρου μέσα στο γήπεδο.
Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στην έρευνα αφορούσε στους πιο ενθουσιώδεις οπαδούς, βάσει θετικών κριτηρίων, όπως η ατμόσφαιρα που δημιουργούν στο γήπεδο και η δέσμευσή τους στην υποστήριξη της ομάδας τους σε αγώνες εκτός έδρας – οδηγώντας σε μία σαρωτική νίκη των Βρετανών οπαδών, σύμφωνα με τις ψήφους των υπόλοιπων Ευρωπαίων φιλάθλων. Σχεδόν ένα τρίτο (32%) των ερωτηθέντων κατέταξε τους Βρετανούς στην κορυφή της λίστας με τους πιο παθιασμένους φιλάθλους – με τους Ισπανούς (16%) και τους Ιταλούς (12%) να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Ο πρώην άσος της Manchester United FC -γεννημένος στο Κάρντιφ που θα φιλοξενήσει τον φετινό τελικό- και πρέσβης της Mastercard για το UEFA Champions League, Ryan Giggs, σχολίασε: «Είχα την τύχη κατά τη διάρκεια της καριέρας μου να παίξω σε όλο τον κόσμο και για εμένα δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι Βρετανοί φίλαθλοι θεωρούνται οι πιο παθιασμένοι. Αυτές οι ευρωπαϊκές νύχτες ήταν από τις καλύτερες της ζωής μου και η υποστήριξη που προσέφεραν στην ομάδα οι φίλοι της ακολουθώντας μας, ήταν πάντα πολύ σημαντική για όλους εμάς τους παίκτες».
Η παραπάνω ‘επικράτηση’ των Βρετανών επιβεβαιώνεται και από άλλα ευρήματα, καθώς η έρευνα φέρνει στο φως την εντυπωσιακή δέσμευσή τους για ‘κοινωνικές’ θυσίες, ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Η αφοσίωση του έθνους στην ομάδα, σε μερικές περιπτώσεις υπερτερεί ακόμα και της αναζήτησης της αγάπης, καθώς το 11% των Βρετανών φιλάθλων παραδέχεται ότι δεν θα μπορούσε να συνάψει σχέση με οπαδό αντίπαλης ομάδας – θεωρώντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως τον απόλυτα ανασταλτικό παράγοντα για την προοπτική δημιουργίας μίας σχέσης. Ο ίδιος ανασταλτικός παράγοντας είναι αντίστοιχα υψηλός και στην περίπτωση των Τούρκων φιλάθλων, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, το 12,7% επίσης δεν θα έκανε σχέση με οπαδό αντίπαλης ομάδας. Στον αντίποδα, μόνο το 4,4% των Ελλήνων φιλάθλων συμφωνεί με τα παραπάνω, ενώ το 47,1% δεν έχει πρόβλημα να κάνει σχέση με άνδρα ή γυναίκα που υποστηρίζει τον μεγαλύτερο αντίπαλο της ομάδας τους.
Ενδεικτικό επίσης εύρημα του πόσο μακριά θα έφταναν για την αγαπημένη τους ομάδα οι λάτρεις της στρογγυλής θεάς, είναι και το ότι ένας στους δέκα Ευρωπαίους φιλάθλους παραδέχτηκε ότι θα ακύρωνε ακόμα και τον μήνα του μέλιτος, για να παρακολουθήσει την ομάδα του να παίζει στον τελικό του UEFA Champions League.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι Βρετανοί φίλαθλοι είναι μεταξύ εκείνων που επιλέγουν από αρκετά μικρή ηλικία την ομάδα που υποστηρίζουν, καθώς το 36% έχει επιλέξει την ομάδα του πριν την ηλικία των 10 ετών. Ωστόσο, οι Έλληνες φίλαθλοι «σκοράρουν» καλύτερα από τους Βρετανούς, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 59%, ενώ το 24% δηλώνει ότι επέλεξε την ομάδα που υποστηρίζει μεταξύ 10 και 15 χρόνων. Η μέση ηλικία κατά την οποία οι φίλαθλοι επιλέγουν ομάδα στην Ευρώπη είναι τα 13 χρόνια. Οι Πορτογάλοι είναι εκείνοι που επιλέγουν ομάδα σε μικρότερη ηλικία, μόλις 7 ετών, ενώ οι Έλληνες αντίστοιχα στην ηλικία των 9 ετών κατά μέσο όρο.
Η Φούλη Αθανασίου, Marketing Director της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, δήλωσε σχετικά: «Το Champions League έχει προσφέρει πολλές αξέχαστες στιγμές στο ποδόσφαιρο, και η συμβολή των φιλάθλων είναι πολύ σημαντική στη δημιουργία αυτής της μαγείας. Η χορηγία της Mastercard στον θεσμό ενσαρκώνει ακριβώς αυτό το αθλητικό πνεύμα ανεκτίμητης αξίας».
Σε αντίθεση ωστόσο με τα παραπάνω ευρήματα, ενώ οι Βρετανοί φίλαθλοι εμφανίζονται πρόθυμοι να θυσιάσουν τις σχέσεις τους για χάρη του ποδοσφαίρου, δεν είναι τελικά τόσο πρόθυμοι να θυσιάσουν το χρόνο τους ή να ταξιδέψουν μακριά. Στην ερώτηση σχετικά με την μεγαλύτερη απόσταση που έχουν ταξιδέψει ποτέ για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα, ο μέσος χρόνος ταξιδιού των Βρετανών φιλάθλων ανέρχεται στις 4,13 ώρες, σχεδόν στο μισό από αυτόν των Πολωνών φιλάθλων (8,24 ώρες). Αντίστοιχα το 41% των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει ταξιδέψει από 2 έως 5 ώρες για να παρακολουθήσει αγώνα της ομάδας του, με το μέσο όρο να καταγράφεται στις 4,6 ώρες.
Επίσης, με γνώμονα την ανεκτίμητη αξία της «τρέλας» για το ποδόσφαιρο και λίγο πριν τον μεγάλο τελικό του UEFA Champions League 2017 στο Κάρντιφ, η έρευνα ασχολήθηκε και με την προθυμία των Ευρωπαίων φιλάθλων για θυσίες, με αντάλλαγμα ένα μαγικό εισιτήριο για τον τελικό. Το 21% των Ελλήνων φιλάθλων απάντησε ότι κανένα χρηματικό ποσό δεν θα ήταν αρκετό για να ανταλλάξουν το εισιτήριό τους, εάν είχαν την ευκαιρία να δουν την ομάδα τους να αγωνίζεται σε τελικό Champions League.
Τέλος, εκτός από το πάθος των Βρετανών φιλάθλων, η έρευνα ανέδειξε μία σειρά από ενδιαφέροντα «πολύχρωμα» ευρήματα, όπως μεταξύ άλλων:
- Οι Ολλανδοί φίλαθλοι είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που προτιμούν να παρακολουθούν την ομάδα τους στην τηλεόραση παρά στα γήπεδα, με το 41% να δηλώνει αυτή του την προτίμηση.
- Οι Ιταλοί φίλαθλοι είναι οι πιο πιστοί «στην έδρα τους», με το 41% να δηλώνει ότι υποστηρίζει την τοπική ομάδα της γενέτειράς του – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.
- Οι Ρουμάνοι αποτελούν τους μεγαλύτερους «κυνηγούς της δόξας», καθώς το 26% αυτών παραδέχτηκε ότι η υποστήριξή διαμορφώνεται σε συνάρτηση με την επιτυχία της ομάδας του.
- Το 66% των Ουκρανών φιλάθλων δήλωσε ότι προτιμά να δει την ομάδα του στον τελικό του UEFA Champions League, παρά να κερδίσει το λαχείο .