«Χαμόγελο του Παιδιού»: Συμμετέχει στην καμπάνια κατά της εμπορίας ανθρώπων
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων που τιμάται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου, συμμετέχει στην παγκόσμια καμπάνια που διοργανώνει το Γραφείο του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC) σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει γύρω από το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και να ενθαρρύνει το κοινό να δείξει την αλληλεγγύη του προς τα θύματα αυτού του σοβαρού προβλήματος που αφορά όλες τις κοινωνίες.
Η εμπορία ανθρώπων λαμβάνει διαφορετικές μορφές εκμετάλλευσης και βίας με θλιβερές συνέπειες και τραυματικά αποτελέσματα για τα θύματα και την κοινωνία στο σύνολό της. Οι έμποροι εκμεταλλεύονται πιο συχνά την ευάλωτη κατάσταση ανθρώπων που συνήθως βιώνουν με τραγικό τρόπο όπως συνθήκες φτώχειας, διακρίσεις, άνιση μεταχείριση, βία κατά των γυναικών και των παιδιών, εθνικών συγκρούσεων ή έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Οι ζωές όλων των ανδρών και γυναικών, αγοριών και κοριτσιών δεν έχουν καμία αξία για τα κυκλώματα εμπορίας, τα οποία καραδοκούν να εκμεταλλευτούν τα όνειρά τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δίνοντάς τους υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή στο βωμό του κέρδους.
Η φετινή καμπάνια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με το σύνθημα «Λάβε δράση για να προστατεύσουμε και να βοηθήσουμε τα θύματα εμπορίας» επικεντρώνεται στους αυξημένους κινδύνους εμπορίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες σε όλα τα μέρη του κόσμου. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης που απορρέει από την μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών που ρισκάρουν τη ζωή τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Εν μέσω αυτής της κρίσης, τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες είναι εξαιρετικά ευάλωτα στους κινδύνους της εμπορίας, ενώ τα παιδιά που εξαφανίζονται και, ειδικότερα, τα ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα στους κινδύνους της παράνομης διακίνησης, της εμπορίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.
Δυστυχώς, τα περιστατικά εξαφανισμένων παιδιών προσφύγων δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και διάσωσής τους, όπως είναι η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα 116 000» και το Amber Alert Hellas που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Όπως επιβεβαιώνεται από σειρά διεθνών εκθέσεων και αναφορών, ανάμεσα τους η πρόσφατη έκθεση του State Department, οι έμποροι βάζουν στο στόχαστρό τους μετανάστες και πρόσφυγες σε χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, ενώ οι περισσότεροι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στηρίζονται στη βοήθεια των διακινητών προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τύχη 10.000 ασυνόδευτων παιδιών αγνοείται στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 2.200 ασυνόδευτοι ανήλικοι με τους 1.118 εξ’ αυτών να βρίσκονται ακόμα σε λίστα αναμονής προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας (ΕΚΚΑ, Ιούνιος 2017).
Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» που λειτουργεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχει δεχτεί καταγγελίες για ασυνόδευτους ανηλίκους, κυρίως από το Αφγανιστάν, που εκπορνεύονται σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας προκειμένου να επιβιώσουν. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει ενημερώσει και προωθήσει τις καταγγελίες αυτές, όπως κάνει πάντοτε, στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί διαχρονικά μια σειρά από δράσεις για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά σε κίνδυνο εμπορίας, είτε πρόκειται για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, είτε για παιδιά ελληνικής ή άλλης καταγωγής που βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν απομακρυνθεί από τους βιολογικούς τους γονείς λόγω κακοποίησης και παραμέλησης, θα έχουν όχι μόνο στέγη και τροφή, αλλά ολιστική υποστήριξη, πραγματική φροντίδα και αγάπη καθώς και νέες ευκαιρίες στη ζωή τους. Μόνο μέσα από ποιοτικές και όχι ευκαιριακές δράσεις μπορούν να προληφθούν τα περιστατικά φυγών των παιδιών από τους χώρους φιλοξενίας, που γίνονται εύκολη λεία στα χέρια των εμπόρων και διακινητών.
Τον Ιούνιο του 2017 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνέβαλλε στο διάλογο για τις πολιτικές κατά της εμπορίας ανθρώπων, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας για την υιοθέτηση Πολιτικής Διακήρυξης στη Γενική Συνέλευση τον Σεπτέμβριο του 2017 για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μοιράστηκε την εμπειρία του και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως ανάμεσα σε ευάλωτες ομάδες παιδιών που διατρέχουν τους κινδύνους της εμπορίας, αλλά και τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην αναγνώριση, καταπολέμηση και πρόληψη τους φαινομένου, όπως είναι αρχές επιβολής του νόμου, το προσωπικό αεροπορικών εταιρειών, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και οι σχολικές κοινότητες.
Σε εθνικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της κοινωνίας πολιτών στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης του φαινομένου.
Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της εμπορίας ως οργανισμός με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DPI), συνεργαζόμενος φορέας με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNDOC), μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και υπό Σεξουαλική Εκμετάλλευση Παιδιά (MCE) και μέλος της Πλατφόρμας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.