UN Global Compact Network Greece: Στο επίκεντρο η σημασία του νερού για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε, η ετήσια εκδήλωση του UN Global Compact Network Greece που ένωσε εκπροσώπους της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ηνωμένων Εθνών, του επιχειρηματικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Η εκδήλωση με τίτλο «Forward Faster: H διαχείριση του νερού ως επιχειρηματική υπόθεση» διεξήχθη κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024, καθώς η πρόσβαση στο νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης φιλόδοξης δράσης για το νερό από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μέσω της χρήσης νέων και καινοτόμων τεχνολογιών.
Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή της, η κ. Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, Πρόεδρος Δ.Σ. του UN Global Compact Network Greece, τόνισε ότι «Οι προκλήσεις της βιωσιμότητας, όπως η διαχείριση του νερού, χρειάζονται συλλογική δράση. Χρειάζονται την επιστημονική γνώση που μας την παρέχουν τα πανεπιστήμια, τη βιωμένη εμπειρία από την κοινωνία των πολιτών, την πρακτική εφαρμογή και τις δυσκολίες της που τις γνωρίζουν οι επιχειρήσεις. Χρειάζονται πολιτική βούληση και τολμηρή ηγεσία».
Παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το UN Global Compact, η κ. Αnita Lebiar, Regional Head, Middle East, Eastern Europe & Central Asia σημείωσε ότι «το νερό παραμένει ένας από τους βασικούς πυλώνες τις παγκόσμιας πρωτοβουλίας Forward Faster του UN Global Compact. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 100 περιοχές παγκοσμίως όπου οι λεκάνες απορροής ποταμών βρίσκονται υπό σημαντική πίεση. Η προώθηση της συλλογικής δράσης των επιχειρήσεων για θετικό αντίκτυπο στο νερό είναι και πρέπει να παραμείνει η πρώτη προτεραιότητα όλων μας».
Η κ. Εύη Δραμαλιώτη, Γενική Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, αναφερόμενη στις εθνικές προτεραιότητες επεσήμανε ότι «Η ΓΓΣ αποδίδει μεγάλη σημασία στη βιώσιμη ανάπτυξη αξιοποιώντας δύο κεντρικά εργαλεία παρακολούθησης: τις Εκθέσεις Εθελοντικής Αξιολόγησης που υποβάλλει στον ΟΗΕ και τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων, διασυνδέοντάς τα με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ σε όλα τα πεδία πολιτικής».
Εστιάζοντας στους υδάτινους πόρους και στους τρόπους μεταστροφής των κινδύνων σε ευκαιρίες, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης, ανέφερε ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορεύσιμο προϊόν. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε νερό ύδρευσης άριστης ποιότητας και σε οικονομική προσιτή τιμή λαμβάνοντας ιδιαίτερη πρόνοια για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έτσι ώστε και αυτές να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αυτό. Η παροχή ικανής ποσότητας νερού και κατάλληλης ποιότητας για την αντίστοιχη χρήση αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας αφού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Προφανώς, αυτό απαιτεί την πλήρη κάλυψη του κόστους λειτουργίας του δικτύου παροχής νερού με κοινωνικά δίκαιο διαμοιρασμό του».
Ο κ. Μιχαήλ Παπαδογιαννάκη, Senior Expert, Marine Environment and Clean Water Services, DG Environment, Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλώντας για το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για τους υδάτινους πόρους υπογράμμισε ότι «η Στρατηγική της Ε.Ε. για την ανθεκτικότητα των υδάτων θα εφαρμοστεί μέσω ενός ολοκληρωμένου, πολυετούς, πολυεπίπεδου και διατομεακού σχεδίου με στόχο την αποκατάσταση και προστασία του κύκλου του νερού, τη διασφάλιση πρόσβασης σε καθαρό νερό και σε υπηρεσίες αποχέτευσης για όλους σε προσιτές τιμές και την προώθηση μιας συστημικής προσέγγισης για μια οικονομία με αποδοτική χρήση του νερού και μια ανταγωνιστική βιομηχανία του νερού στην Ε.Ε.»
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Νικόλαος Μιχαλόπουλος τόνισε ότι: «τα δεδομένα που παρήχθησαν στα πλαίσια της εμβληματικής πρωτοβουλίας CLIMPACT, τόσο για το παρόν όσο και το μελλοντικό κλίμα, δείχνουν αύξηση της θερμοκρασίας, των πλημμυρικών φαινομένων αλλά και περαιτέρω ξηρασία με το τελευταίο να αποτελεί σημαντικό μηχανισμό κλιματικής ανάδρασης».
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, στο πολυσυμμετοχικό panel συζήτησης που διοργανώθηκε, οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν συζήτησαν προκλήσεις και στρατηγικές για την επιτάχυνση της προόδου, καλές πρακτικές και διερεύνησαν τρόπους αποτελεσματική διαχείρισης των υδάτων μέσω της συνεργασίας όλων των μερών. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαράλαμπος Σαχίνης, CEO της ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι «η ξηρασία, ως η νέα περιβαλλοντική πρόκληση, αποτελεί το νέο στοίχημα για τις εταιρείες νερού παγκοσμίως. Η ΕΥΔΑΠ συνδράμει το κράτος με σχέδιο και πρόγραμμα σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, υλοποιώντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο για την προστασία του νερού με έργα που αγγίζουν το 2,1 δις ευρώ».
Η Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ, κ. Ράνια Αικατερινάρη σημείωσε ότι «για όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα της επιχειρηματικής στρατηγικής τους. Για τη βιώσιμη χρήση των υδάτων, αναπτύσσουν ποικίλες δράσεις για την εξοικονόμηση, την έγκαιρη αντιμετώπιση διαρροών, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, τη συλλογή όμβριων υδάτων, αλλά και υπεύθυνες προμήθειες, συνέργειες και διεύρυνση της βιομηχανικής συμβίωσης. Πολύτιμος σύμμαχος σε όλα αυτά είναι η τεχνολογία και καινοτομία».
Με έμφαση στην καινοτομία ο κ. Χρήστος Μακρόπουλος, Καθηγητής Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίηση Υδάτινων Πόρων του ΕΚΠΑ ενημέρωσε ότι «υπάρχουν άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για τη θωράκιση της χώρας από μελλοντική λειψυδρία, στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας, όπως η επαναχρησιμοποίηση αλλά και νέες τεχνολογίες για την προστασία, συντήρηση και διαχείριση υποδομών νερού. Και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ανάγκη αλλά και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και εταιρειών στο χώρο του νερού».
Η φωνή της νησιωτικής Ελλάδας στο panel, κ. Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου υπογράμμισε ότι «το νερό δεν είναι μόνο φυσικός πόρος, αλλά και πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης. Η σωστή διαχείρισή του μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και να προωθήσει την καινοτομία, διασφαλίζοντας παράλληλα την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική ευημερία».
Τέλος, η δημοσιογράφος κ. Κορίνα Γεωργίου ήταν συντονίστρια της εκδήλωσης και χορηγός επικοινωνίας ο Όμιλος ΣΚΑΙ.