Συνέδριο CSR Hellas για κλιματική αλλαγή, νέα οδηγία CSRD και βιώσιμη χρηματοδότηση
Τo Συνέδριο με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον» (Re-inventing CSR in a new business environment) διοργανώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2024, από το CSR HELLAS, στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις-μέλη του Δικτύου που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Η θεματολογία του συνεδρίου ήταν εξαιρετικά πλούσια και επίκαιρη καθώς ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των επιχειρήσεων όπως η Βιώσιμη χρηματοδότηση, η διαφάνεια και δημοσιοποίηση και η εφοδιαστική αλυσίδα και ΜμΕ.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Σενεδρίου:
- Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παράγοντα πολλαπλασιασμού των κινδύνων. Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι νέες υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις μπορούν να εξελιχθούν σε ευκαιρίες μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.
- Η νέα οδηγία CSRD καλύπτει την απαίτηση και ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία. Αποτελεί εργαλείο προσαρμογής αλλά και εσωτερικής δέσμευσης ακόμα και της ανώτερης διοίκησης στις επιχειρήσεις.
- Σήμερα, η ανάγκη για κατάρτιση των στελεχών στα θέματα βιώσιμης χρηματοδότησης αναγνωρίζεται από το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων στα θέματα βιωσιμότητας.
- Τα θέματα ESG αφορούν σε σημαντικό βαθμό και τις ΜμΕ για τις οποίες υπάρχει ανάγκη ανάλυσης κινδύνων και του τρόπου που θα τους αντιμετωπίσουν.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό οι Γιάννης Παπαγεωργίου, Συντονιστής Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Αθανάσιος Ζιώγας, Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μανώλης Βλαχογιάννης, Αντιπρόεδρος ΕΒΕΘ και Αλεξάνδρα Πάλλη, Πρόεδρος Δ.Σ., CSR HELLAS.
Η κ. Πάλλη ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της βιωσιμότητας ως απαραίτητου μοχλού ανάπτυξης για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), και παρουσίασε τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις που εισάγουν οι Οδηγίες CSRD και CSDDD, οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμόρφωση με τα πρότυπα ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση).
“Οι ΜμΕ, τόνισε, μπορούν να αξιοποιήσουν τη βιωσιμότητα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πράσινη χρηματοδότηση και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών συμμόρφωσης και για εκπαιδευτική υποστήριξη από φορείς όπως το CSR HELLAS και σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε βιώσιμες πρακτικές όχι μόνο ενισχύουν την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και δημιουργούν νέες οικονομικές ευκαιρίες. Κλείνοντας, ανέφερε ότι το CSR HELLAS δεσμεύεται να παρέχει τα εργαλεία, την εκπαίδευση και την υποστήριξη που χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις για να πετύχουν σε αυτήν τη μετάβαση.
Σχετικά με τον ρόλο των τραπεζών προς ένα βιώσιμο μέλλον μίλησε ο κ. Αθανάσιος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Βλαχόπουλος παρουσίασε τον κρίσιμο ρόλο των κριτηρίων ESG στη διαμόρφωση στρατηγικών που υποστηρίζουν την πράσινη μετάβαση, τις προκλήσεις και τις λύσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση βιώσιμων έργων στην Ελλάδα καθώς και τη σημασία της διαφάνειας και της λογοδοσίας στις τραπεζικές υπηρεσίες ως βασικούς παράγοντες για την προώθηση των αρχών ESG.
Ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. CSR HELLAS, Μέλος Δ.Σ. CSR Europe, Group ESG Performance Director, ΤΙΤΑΝ, εστίασε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τη βιωσιμότητα. Ο κ. Κατσιάμπουλας παρουσίασε τη στρατηγική του CSR Europe για ευθυγράμμιση της βιωσιμότητας με τη δημιουργία αξίας ενώ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της βιωσιμότητας μέσω της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες, όπως η Οδηγία CSRD και η Οδηγία για τη Δέουσα Επιμέλεια Βιωσιμότητας.
Σε τρεις διαφορετικές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης αναλύθηκαν τα θέματα της βιώσιμης χρηματοδότησης, της υποβολής Εκθέσεων Βιωσιμότητας (Reporting) και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας με παράλληλη παρουσίαση καλών πρακτικών.
Στο πάνελ με θέμα τη βιώσιμη χρηματοδότηση μίλησαν οι Παναγιώτης Χαμπεσής, Επικεφαλής Τομέα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Χρηματοδοτήσεων & Αειφορίας, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Φώτης Κουρμούσης, Μέλος Δ.Σ. Συμβουλίου, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Νάταλι Κεδίκογλου, General Counsel, Ελληνικός Χρυσός και Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., CSR HELLAS, Group ESG Performance Director, ΤΙΤΑΝ. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Νικόλαος Μέλιος, Διευθυντής, CSR HELLAS.
Τα θέματα υποβολής Εκθέσεων Βιωσιμότητας (Reporting) συζητήθηκαν στο δεύτερο πάνελ με συμμετέχοντες τους Γεράσιμο Γεωργόπουλο, Προϊστάμενο, Τμήμα Θεσμικών Ρυθμίσεων Εταιρειών, Διεύθυνση Εταιρειών, Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Βασίλη Καμινάρη, Partner, Head of Audit, KPMG, Αχιλλέα Ιωακειμίδη, Μέλος Δ.Σ. CSR HELLAS, Διευθυντή Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΔΕΗ και Μαρία Συμπιλίδου, CSR & Communication Manager, KLEEMANN. Τη συζήτηση συντόνισε η κα Κατερίνα Κατσούλη, Αναπλ. Μέλος Δ.Σ. CSR HELLAS, Principal ESG & Sustainability Services, Grant Thornton.
Στο τρίτο πάνελ με θέμα την Εφοδιαστική Αλυσίδα στο πλαίσιο της μετάβασης προς τη βιωσιμότητα συμμετείχαν η κα Κατερίνα Μακρίδου-Ωραιοπούλου - ESG & Corporate Communication Director, Μπάρμπα Στάθης, η κα Μαρία Ρουκούδη, Manager, Corporate Responsibility, Lidl Hellas, η κα Ρηνέτα Μήτση, Director, Group Corporate Affairs & Sustainability, Goody’s/Everest και ο κ. Ευάγγελος Παπαβασιλείου, ESG & Sustainability Manager, Raycap. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Μανώλης Βλαχογιάννης, Αντιπρόεδρος ΕΒΕΘ.
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Δανηλάτος, Εντεταλμένος Σύμβουλος, CSR HELLAS.