Παρών σε εκδήλωση του DEREE ο Μηταράκης
Παρών σε εκδήλωση του DEREE ο ΜηταράκηςΜια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη θέση της διεθνώς, εκτυλίχθηκε στο DEREE με συνομιλητές τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη και τον Deputy US Trade Representative, πρέσβη Δημήτριο Μαράντη και δεκάδες φοιτητές και καθηγητές του κολλεγίου που βρέθηκαν στο ακροατήριο.
Ο κ. Μηταράκης εξήγησε με λεπτομερείς αναφορές τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και είπε πως οι μεραρρυθμίσεις είναι αναγκαίες αν είναι να σταθεί στα πόδια της η χώρα και να μπορέσει να προσφέρει ευκαιρίες στη νέα γενιά.
«Εχουμε τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές που τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτες», είπε ο κ. Μηταράκης και έφερε σαν παράδειγμα το Ελληνικό. «Μπορεί να διαφωνούμε για το τί πρέπει να το κάνουμε», είπε, «αλλά δεν επιτρέπεται να μένει ανεκμετάλλευτο για μια ολόκληρη δεκαετία». Αναρωτήθηκε δε, αν κάποιος είχε στην κατοχή του ένα διαμέρισμα, θα το άφηνε ποτέ ανοίκιαστο για μια δεκαετία χωρίς να του αποδίδει κανένα εισόδημα;
Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως είναι μάταιο να αναζητούμε υψηλά εισοδήματα σε μια οικονομία που δεν είναι παραγωγική και δήλωσε πως τον προβληματίζει η πολύ μικρή ψαλίδα μεταξύ των νεοεισερχόμενων και των ανώτατων στελεχών σε τομείς-κλειδιά του δημοσίου, με τεράστιες ευθύνες, όπως οι Ενοπλες Δυνάμεις. Είπε ότι είναι προβληματισμένος από το γεγονός ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πληρώνεται μισθό λίγο παραπάνω από το διπλάσιο αυτού του νεοεισερχόμενου ανθυπολοχαγού.
Ο υφυπουργός σημείωσε με έμφαση πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βάλουν τις βάσεις για την παραγωγική ανόρθωση της χώρας και την μελλοντική ευημερία της.
Ο πρέσβης Μαραντής, από την πλευρά του, σημείωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και τόνισε ότι η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες αν ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Είπε πως σύμφωνα με την εκτεταμμένη εμπειρία του, χώρες οι οποίες έκαναν βαθιές μεταρρυθμίσεις μπόρεσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να επιδείξουν θεαματικότατη πρόοδο.
Τους δύο ομιλητές προλόγισαν ο ιδρυτής του Repo(we)rGreece και Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας FORESIGHT, Αλέξανδρος Κωστόπουλος (DEREE’95) και η αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κ. Κλώντια Καρύδη. Συντονίστρια του πάνελ ήταν η Associate Dean του DEREE Business School, Βίλμα Σινάνογλου.
Η συζήτηση διοργανώθηκε από το DEREE - The American College of Greece και τον οργανισμό Repo(we)rGreece και έλαβε χώρα στη βιβλιοθήκη John S. Bailey του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
Σημειώνεται πως τo Repo(we)rGreece είναι μια διεθνής εκστρατεία δημόσιας διπλωματίας από εθελοντές, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα αρνητικά στερεότυπα που επικρατούν για την Ελλάδα και να ορίσει τη χώρα με άξονα τις ικανότητες, τα ταλέντα των Ελλήνων. Μέσα από ένα σύνθετο πρόγραμμα διεθνούς δημοσιότητας και δημοσίων σχέσεων, ο οργανισμός αναζητά και προβάλλει σύγχρονες και εποικοδομητικές αντιλήψεις που αντανακλώνται σε ιστορίες και θέσεις που ξεχωρίζουν και εμπνέουν, από τομείς αιχμής που επηρεάζουν την πορεία της Ελλάδας, όπως ο Τουρισμός, η Αγροτική Οικονομία, η Ενέργεια, η Ναυτιλία, το Κοινωνικό Επιχειρείν, η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Αυτές οι ιστορίες γίνονται το πρόσωπο της Ελλάδας που προχωράει, εξελίσσεται, διορθώνεται, βρίσκει λύσεις, δημιουργεί προοπτικές και ορίζει εκ νέου το στίγμα της.