Οι πιο “συνδεδεμένοι” πληθυσμοί στον κόσμο
Το Χονγκ Κονγκ και η Βόρεια Αμερική έχουν τους περισσότερο συνδεδεμένους καταναλωτές παγκοσμίως - αλλά οι κάτοικοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τους πλησιάζουν με γοργό ρυθμό.
Ο νέος δείκτης της GfK για τον Συνδεδεμένο Καταναλωτή αποτελείται από 78 χώρες και οχτώ παγκόσμιες περιφέρειες παρέχοντας γρήγορη και άμεση σύγκριση σχετικά με το πόσο συνδεδεμένος είναι ο κάθε πληθυσμός. Ο δείκτης δείχνει ποιες χώρες έχουν τους περισσότερο συνδεδεμένους καταναλωτές, τόσο συνολικά όσο και αναλυτικά στον κάθε ένα από τους έντεκα διαφορετικούς τύπους συσκευών (“έξυπνο" κινητό τηλέφωνο (smartphone), tablet, φορητό υπολογιστή, υπολογιστή desktop, wearables, “έξυπνη τηλεόραση” (smart TV), TV set-top box, κονσόλα videogame, ereader, συνδεδεμένο αυτοκίνητο και “έξυπνο σπίτι” (smart home)), μαζί με τις τάσεις των τελευταίων πέντε ετών.
Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συγκρίνουν πόσο συνδεδεμένες είναι οι επιμέρους χώρες και περιφέρειες, ούτως ώστε να εντοπίσουν τις ευκαιρίες της αγοράς σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων. Αυτό περιλαμβάνει περιοχές που εκτείνονται από πωλήσεις ψηφιακών συσκευών και κατανάλωση περιεχομένου έως επέκταση της παραδοσιακής τεχνολογίας στην υγεία, τα media καθώς και άλλους τομείς.
Οι δέκα πιο “συνδεδεμένοι” πληθυσμοί
Κοιτάζοντας τον δείκτη της GfK για τον Συνδεδεμένο Καταναλωτή τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρούμε ότι, το Χονγκ Κονγκ και η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό) είναι σταθερά στην κορυφή ως οι δυο πιο συνδεδεμένοι πληθυσμοί παγκοσμίως. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλείνουν γρήγορα την ψαλίδα, και θα βρεθούν από την όγδοη θέση το 2015 στην προβλεπόμενη τρίτη θέση φέτος. Ομοίως, η Ελβετία ξεπέρασε τη Δανία και τη Σουηδία και κινήθηκε ανοδικά από τη δέκατη θέση πέρυσι στην προβλεπόμενη όγδοη θέση φέτος.
Η Χιλή και η Ιορδανία κινούνται γρήγορα και ανοδικά προς τη συνδεσιμότητα
Άλλες χώρες στις οποίες έχουν γίνει σημαντικά άλματα προς την συνδεσιμότητα τον τελευταίο χρόνο είναι η Χιλή και η Ιορδανία. Η Χιλή έχει σκαρφαλώσει επτά θέσεις, από την 27η το 2015 στην 20ή θέση φέτος, και τώρα βρίσκεται ακριβώς πίσω απότην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Αυστραλία. Και η Ιορδανία έχει, επίσης, ανέβει από την 31η θέση τον περασμένο χρόνο στην 23η – ξεπερνώντας χώρες όπως η Κύπρος, το Ομάν, η Νέα Ζηλανδία και το Βέλγιο.
Βασικές κινητήριες δυνάμεις της αγοράς
Ο Kevin Walsh, Διευθυντής Trends & Forecasting της GfK, αναφέρει, “Βλέπουμε μακροπρόθεσμες τάσεις αύξησης της συνδεσιμότητας σε όλες τις χώρες. Για τις αγορές με υψηλή ανάπτυξη, ειδικά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού, η κύρια τάση παραμένει η υιοθέτηση του “έξυπνου” κινητού. Αυτό αποτελεί την κυρίαρχη συσκευή – και συχνά την πρώτη συσκευή- για τους καταναλωτές που θέλουν να συνδεθούν σε υπηρεσίες δεδομένων. Αυτή η τάση είναι πιθανό να παραμείνει κυρίαρχη για τα επόμενα δυο με τρία χρόνια καθώς οι μειώσεις τιμών οδηγούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές στο να έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνδεθούν μέσω μιας προσωπικής συσκευής για πρώτη φορά. “Για τις ανεπτυγμένες αγορές, κυρίως της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης έχει ήδη περάσει στο επόμενο κύμα συνδεσιμότητας του καταναλωτή. Τα wearables – μαζί με τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα – οδηγούν τη τάση και προσφέρουν νέα οφέλη στον καταναλωτή. Η τεχνολογία του “έξυπνου σπιτιού” είναι εξίσου σημαντική ευκαιρία, αλλά αναμένεται να είναι πιο αργή και σταθερή ως προς την καμπύλη υιοθέτησης του καταναλωτή.”
Οι κινητήριες δυνάμεις των επιμέρους χωρών είναι επίσης σημαντικές. Η Χιλή, παρόλο που έχει πιο αδύναμη οικονομία, έχει ένα σχετικά ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις, καθώς επίσης και υψηλή διείσδυση της ευρυζωνικότητας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Λατινική Αμερική. Αυτό σήμανε την αύξηση των πωλήσεων των “έξυπνων” τηλεοράσεων πάνω από 20% τον περασμένο χρόνο, και η GfK προβλέπει περεταίρω αύξηση 12% για το τρέχον έτος.
Ο Walsh συνεχίζει, “Καθώς οι αγορές της τεχνολογίας ωριμάζουν, βλέπουμε όλο και περισσότερο τις τοπικές κινητήριες δυνάμεις να έχουν σχετικά μεγαλύτερη επιρροή στην ανάπτυξη, σε αντίθεση με τις παγκόσμιες ή περιφερειακές τάσεις – με τους καταναλωτές να συνδέονται όλο και περισσότερο και με διαφορετικούς τρόπους”.