ΣΔΕ: Ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Unclickable»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διαφορετικού χαρακτήρα πραγματοποίησε την Tετάρτη 29 Μαΐου ο ΣΔΕ.
Συγκεκριμένα διοργάνωσε στον Κινηματογράφο Δαναό, ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ Unclickable, το οποίο καταπιάνεται με το πολύ σημαντικό ζήτημα της ψηφιακής διαφημιστικής απάτης (ad fraud).
Το ντοκιμαντέρ μέσα από συνεντεύξεις με ειδικούς αλλά και προχωρώντας στο πείραμα της δημιουργία sites με μονούς επισκέπτες τα γνωστά σε όλους μας botάκια, αναδεικνύει αφενός πόσο εύκολο είναι να «στηθεί» ένας τέτοιος μηχανισμός απορρόφησης διαφημιστικών κονδυλίων αφετέρου τους σημαντικούς κινδύνους που ενέχει το ζήτημα όχι μόνο για τον κόσμο του marketing και των media αλλά και για την ίδια την δημοκρατία. Η ψηφιακή διαφημιστική απάτη τροφοδοτείται κυρίως μέσω bots και ψευδών ad inventory και εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 60-80δις δολάρια παγκοσμίως. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται χαρακτηριστικά η περίπτωση της Uber, που υπολογίζει πως έχασε περί τα 200 εκατ. δολάρια μέχρι να αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα. Παράλληλα όμως το ad fraud συντελεί στην χρηματοδότηση «παρασιτικών» sites παραπληροφόρησης και διασποράς fake news και ρητορικής μίσους μειώνοντας την ίδια στιγμή τα διαφημιστικά κονδύλια που θα έπρεπε να κατευθύνονται σε έγκυρα και αξιόπιστα media. Πρόκειται για μια συνθήκη που στην ουσία «πληγώνει» την ίδια την δημοκρατία στον πλανήτη.
Την προβολή ακολούθησε Q&A Session το οποίο συντόνισε η Μαριάνα Κορδοπάτη, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΔΕ και στο οποίο συμμετείχαν οι συντελεστές της ταινίας Guy Krief και Μπάμπης Μακρίδης. (σκηνοθέτης).
Αξίζει να σημειωθεί πως τα θέματα του adfraud και του brand safety συμπεριλαμβάνονται σταθερά εδώ και χρόνια στις προτεραιότητες του ΣΔΕ. ΣΔΕ ασχολείται με το θέμα του adfraud ήδη από το 2019. Η αρχή έγινε με τη διοργάνωση δύο Digital Sessions που ήταν ειδικά αφιερωμένα στο Global Media Charter της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων και την έκδοση εξειδικευμένων Blueprints, με απλές οδηγίες για τους διαφημιζόμενους, τόσο για το ad_fraud όσο και το brand_safety. Η ενασχόληση με θέματα Digital και Societal Safety συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τη διοργάνωση webinars, την αποστολή Οδηγών, newsletters και άλλων ενημερώσεων.
O ΣΔΕ πρωτοστατεί στον αγώνα για ασφαλέστερο διαδίκτυο, αξιολογώντας τα θέματα που σχετίζονται με Digital και Societal Safety ως μείζονος σημασίας για την κοινωνία και τη βιωσιμότητα του κλάδου της επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι από το 2021 μέλος της Global Alliance for Responsible Media (GARM), που ιδρύθηκε από την WFA με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από την ύπαρξη επιβλαβούς περιεχομένου, ρητορικής μίσους, fake news κ.α., στις ψηφιακές πλατφόρμες.