Οι 10 ικανότητες ενός εξαιρετικού επιχειρηματία
Οι 10 ικανότητες ενός εξαιρετικού επιχειρηματίαΕίναι βέβαιο πως οι ικανότητες, ειδικά στο επιχειρηματικό πεδίο, δεν αποτελούν γενετήσια χαρακτηριστικά. Οι περισσότερες είναι επίκτητες και απαιτούν μεγάλο κόπο, πολύ προσπάθεια και κυρίως εμπειρίες. Ένας άνθρωπος που δεν έχει για μεγάλη περίοδο, δοκιμάσει τις ικανότητές του και δεν έχει μετρήσει σε πραγματικό χρόνο και δύσκολες καταστάσεις τις δυνατότητές του, είναι απίθανο να εξελιχθεί σε ικανό επιχειρηματία στο μέλλον. Οι επιχειρήσεις μοιάζουν με τη ζωή γιατί πολύ απλά τις επιχειρήσεις όπως και την καθημερινή μας ύπαρξη τις ορίζουν ανθρώπινες πράξεις και αποφάσεις.
Ακόμη και λαμπρά παραδείγματα επιχειρηματικότητας όπως ο Larry Page (ο συνιδρυτής του Google) και ο Mark Zuckerberg (δημιουργός του Facebook) δεν θα μπορούσαν να φθάσουν στα σημερινά επίπεδα, εάν πρώτα δεν είχαν περάσει από το στάδιο της «εκμάθησης».
Ακολουθεί μία συνοπτική παρουσίαση των 10 βασικών «αρετών» που κάνουν έναν επιχειρηματία να ξεχωρίζει.
Ευρύτητα στην οπτική. Ένας άνθρωπος που πέρα από το εργασιακό του πεδίο, πέρα από το γνωστικό και εκπαιδευτικό του επίπεδο, έχει εικόνα για το πώς λειτουργούν γενικά οι επιχειρήσεις, για το πώς κινούνται σήμερα τα «γρανάζια» της οικονομίας και έχει αποκρυσταλλωμένη και σοβαρή άποψη για το προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί ένα σύστημα, είναι μετά βεβαιότητας ένας άνθρωπος με προοπτική. Όσο πιο προσκολλημένοι μένουμε στο περιορισμένο οπτικό πεδίο των σπουδών, των γνώσεων και της ατομικής μας καθημερινότητας τόσο πιο απίθανο είναι να αποκτήσουμε ποτέ τη «στόφα» του επιχειρηματία.
Η «πείνα» για επιτυχία. Ένα άτομο που προσπαθεί διαρκώς να επιτυγχάνει σε ότι κάνει, ένα άτομο που δεν φοβάται να προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις για ένα αποτέλεσμα είναι ένα άτομο με μέλλον. Η «πείνα» της επιτυχίας είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο δύσκολα κρύβεται αλλά επίσης πολύ δύσκολα καλλιεργείται…
Θάρρος. Ακούγεται απλοϊκό ειδικά για νέους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν αρκετές εμπειρίες ώστε να μπορέσουν να τις εκμεταλλευτούν στην επιχειρηματική καθημερινότητα. Παρά όμως την έλλειψη εμπειριών το άτομο που έχει το θάρρος να πράξει, να δράσει χωρίς να φοβάται να ηττηθεί και να αναλάβει τις συνέπειες είναι το άτομο το οποίο σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα εμπνεύσει και θα το εμπιστευτούν.
Λειτουργική ικανότητα. Ό, τι είναι αυτό που πάμε να κάνουμε, αν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι διαθέτουμε την εμπειρία ώστε να το κάνουμε αποτελεσματικά, καλύτερα να το ξεχάσουμε. Στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα υπάρχει η απαίτηση οι managers να είναι αποτελεσματικοί. Οι καλύτεροι μηχανικοί σήμερα συνήθως αξιοποιούνται για να «τρέξουν» ομάδες. Τα λαμπρότερα μυαλά των χρηματοοικονομικών γίνονται ελεγκτές. Έτσι είναι η κατάσταση σήμερα και έτσι μόνο λειτουργεί.
Ιεράρχηση πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων. Ο πραγματικός κόσμος δεν είναι σαν αυτό που μας διδάσκουν στο σχολείο. Τίποτα δεν είναι ποτέ μαύρο και άσπρο. Γι \'αυτό μεγάλο μέρος της αρμοδιότητας της διαχείρισης είναι η ικανότητά του manager να ιεραρχεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε κάθε κατάσταση μικρή ή μεγάλη.
Κίνητρο στους ανθρώπους. Υπάρχουν άνθρωποι (ενδεχομένως με κάποιους από αυτούς κάποια στιγμή να έχετε συνεργαστεί) οι οποίοι διαθέτουν το «χάρισμα» του κινήτρου. Είναι τέτοιος ο τρόπος που κινούνται (ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχουν) και ο τρόπος που εργάζονται που πάντοτε (ή σχεδόν πάντοτε) δίνουν κίνητρο σε όσους βρίσκονται δίπλα τους να δώσουν ακόμη περισσότερη ενέργεια. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι από αυτά τα οποία σήμερα απαντώνται όλο και σπανιότερα στο «επιχειρείν» και αυτό όπως είναι λογικό αυξάνει και την αξία τους.
Λήψη αποφάσεων. Εάν σήμερα ρωτήσουμε 10 διαφορετικά άτομα τι σημαίνει ο όρος «λήψη αποφάσεων» είναι εξαιρετικά πιθανό να λάβουμε 10 διαφορετικές απαντήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι συγχέουν τη λήψη αποφάσεων με την αποφασιστικότητα. Η λήψη αποφάσεων όμως στον επιχειρηματικό στίβο είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και πολυσύνθετο. Απαιτεί περισσότερη τριβή παρά ταλέντο και δεν αφορά απλά στην επιλογή ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερες εναλλακτικές αλλά στη σωστή (με βάση πάντοτε το αποτέλεσμα) κίνηση.
Προσαρμοστικότητα. Ένα από τα βασικότερα ζητήματα της σύγχρονης εποχής είναι οι ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσονται οι καταστάσεις και διαμορφώνονται τα δεδομένα σε κάθε επίπεδο. Ένας σύγχρονος επιχειρηματίας θα πρέπει να διαθέτει την ικανότητα να μπορεί να προσαρμόζει τα δεδομένα της επιχείρησης του αλλά και τα προσωπικά του ανάλογα με το τι επιτάσσει το παρών. Εάν δεν προσαρμόζεστε είναι βέβαιο πως έχετε ημερομηνία λήξης.
Πρωτοβουλία. Τα εύκολα πράγματα στη ζωή είναι τις περισσότερες φορές «φθηνά» ή «λίγα». Η πρωτοβουλία και η επιλογή «δύσκολων» καταστάσεων ανεξάρτητα από τις θυσίες που θα απαιτηθούν οπλίζουν τους ανθρώπους με γνώση, πάθος και κυρίως αυτοπεποίθηση. Μην φοβάστε τη «φωτιά» και την δυσκολία είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για την ουσιαστική άνοδο.
Διαχειριστικές ικανότητες. Καθημερινά γράφονται και λέγοντα πάρα πολλά πράγματα για τα νέα, σύγχρονα μοντέλα διοίκησης των επιχειρήσεων. Η ονοματολογία έχει πολύ μικρή σημασία. Αυτό που πραγματικά είναι σημαντικό είναι το να διαχειρίζεστε με τέτοιο τρόπο τους πόρους και τα μέσα της επιχείρησης σας ώστε να είναι αποτελεσματικά. Ελάχιστη σημασία έχει το πώς θα το ονομάσετε καθώς σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν αποδίδει κανείς δεν θα θυμάται το όνομα του συστήματος αλλά όλοι σίγουρα θα θυμούνται και την παραμικρή λεπτομέρεια για αυτόν που το «επέβαλε».