Αποχαιρετισμός στον Χρόνη Βικονόπουλο…

Ο Χρόνης Βικονόπουλος, μια πολύ σημαντική φυσιογνωμία για την ελληνική διαφήμιση, δεν είναι πια μαζί μας. «Έφυγε» από την ζωή την Δευτέρα 4 Μαΐου σε ηλικία 78 χρονών και ο αποχαιρετισμός της κόρης του Εύας, όπως καταγράφηκε σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα σε λίγες λέξεις αποτυπώνει την ουσία του χαρακτήρα του.
« Έτσι θα σε θυμάμαι, με το πλατύ χαμόγελο, να λες ιστορίες και να πειράζεις τους αγαπημένους σου. Θα μας λείψεις πολύ. Ελπίζω εκεί που πας να βρεις τους φίλους σου, να έχει πολλά λουλούδια, αμπέλια και γρήγορα αυτοκίνητα. Σε αγαπώ» έγραψε η Εύα Βικονοπούλου στο facebook προσπαθώντας να χωρέσει τα συναισθήματα της και τα χαρακτηριστικά του πατέρα της στην περιορισμένη έκταση μιας διαδικτυακής ανάρτησης, αποχαιρετώντας έναν από τους «Mad Men» της ελληνικής διαφήμισης.
Ο Χρόνης Βικονόπουλος γεννήθηκε το 1942, μέσα στην Κατοχή. «Στην οδό Μεσογείων δίπλα στην σχολή της Χωροφυλακής» όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του «Εσείς κάποιον μου θυμίζετε… Ένα πάθος, ένα σπορ, ένα επάγγελμα». Ο πατέρας του ήταν οδηγός λεωφορείου και αργότερα –μετά τον πόλεμο- ταξιτζής. Εκεί, μάλλον, εντοπίζεται και το πάθος του Χρόνη για τα αυτοκίνητα, το οποίο χαρακτήρισε όλη του την πορεία. Έμαθε να οδηγεί από πολύ μικρός ενώ στα 14-15 «έκλεβε» τα κλειδιά από το ταξί Desoto του πατέρα του, όταν εκείνος ερχόταν στο σπίτι για φαγητό και τον μεσημεριανό ύπνο.
Δεν έγινε όμως και αυτός επαγγελματίας. «Σωφεράντζα» όπως έλεγε. Έγινε διαφημιστής. Και, μάλιστα, ένας από τους σημαντικότερους.
Τελείωσε το 10ο Γυμνάσιο Αρρένων και στην συνέχεια σπούδασε Γραφικές Τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη. Επόμενο σκαλοπάτι η Art Deco στο Παρίσι, αφού είχε παρεμβληθεί η θητεία, ως έφεδρος, μαυροσκούφης ανθυπολοχαγός στα Τεθωρακισμένα.
Στα τέλη του '66, μαζί με την γυναίκα του, ανοίγει το πρώτο “γραφειάκι”, όπως ίδιος το αποκαλεί, στην οδό Ερμού, συστήνοντας εταιρεία την οποία βαφτίζει “ΓΡΑΦΙΣ”. "Τα κάναμε όλα. Τίποτα δεν απορρίπταμε. Ο επεξηγηματικός τίτλος άλλωστε της "επιχείρησης¨, πρόδιδε την σύγχυση της εποχής, γύρω απο το αντικείμενο των εργασιών μας. Διαφημίσεις- Διακοσμήσεις- Marketing. Αυτό ήταν το αντικείμενο των εργασιών μας. Κάτι σαν να λέμε σήμερα Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος- Γυναικόλόγος" αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του για την εταιρεία που εξελίχθηκε σε μια από πιο καλύτερες και πιο πολυβραβευμένες διαφημιστικές της εποχής.
Πρωταγωνιστής ήταν βέβαια το αυτοκίνητο. «Από το 1968 μέχρι σήμερα (σ.σ. το 2009 όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο), για 40 συνεχόμενα και χωρίς διακοπή χρόνια, ήταν από τους σπουδαιότερους πελάτες μου. Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα» σημειώνει ο ίδιος. Ουδέποτε έκρυψε την αδυναμία του στο αυτοκίνητο και για αυτό, ακριβώς, κατόρθωσε να συμπεριλαμβάνεται στους πρωταγωνιστές της αλλαγής της διαφήμισης του αυτοκινήτου στην χώρα.
Φιλοτεχνούσε το εξώφυλλο του περιοδικού 4 Τροχοί μέχρι το 18ο τεύχος του ενώ μεγάλοι πελάτες και μεγάλοι διαφημιζόμενοι της εποχής όπως οι εταιρείες MOΤΟΡ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων Alfa Romeo, Skoda, Ferrari & EBRO και η ΔΑΜΑΡ ΑΕ, που στην συνέχεια έγινε ΛΑΜΔΑ ΑΕ, αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων Lancia και Autobianchi έγιναν πελάτες του στην αρχή και μετά κουμπάροι του
Το αυτοκίνητο ήταν πάντα ο πελάτης της καρδιάς του. Του χάρισε βραβεία στη διαφήμιση, διακρίσεις από τις ίδιες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τον ταξίδεψε σε όλες τις πίστες δοκιμών των εργοστασίων των πελατών του, σε όλα τα διεθνή σαλόνια. Γνώρισε προσωπικότητες σαν τον Gianni Agnieli, μεγάλους managers, σημαντικούς οδηγούς αγώνων. Χαρακτηριστικό είναι πως το εργοστάσιο της Skoda γιορτάζοντας τα 80 χρόνια του, τον τίμησε για τις καλύτερες διαφημίσεις που είχε κάνει στην Ελλάδα και οι οποίες είχαν συμβάλλει ιδιαίτερα στις εξαιρετικές πωλήσεις. Περίπου 4500 αυτοκίνητα, μόνο το 1972.
Με πρόταση των Ιταλών της Alfa Romeo, από το 1976 ως το 1979 ήταν Συνδιευθύνων Σύμβουλος της Motor Hellas, που τους αντιπροσώπευε στην Ελλάδα ενώ από το 1980 ως το 1995 υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΛΑΜΔΑ, που «είχε» τα Lancia και τα Autobianchi στην χώρα μας.
Το 1989 ίδρυσε την εταιρεία Πολιτικής Επικοινωνίας Multilink στην οποία υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος έως το 1996 ενώ το 1997 δημιούργησε την D'Arcy Athens αφού πούλησε εξ ολοκλήρου την "Γραφίς" σε πολυεθνικό όμιλο και προχώρησε σε ένα νέο ξεκίνημα.
Τιμήθηκε με 87 διακρίσεις σε διεθνείς και ελληνικούς διαγωνισμούς δημιουργικότητας στην διαφήμιση, δημοσίευσε πλήθος άρθρων στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, επιμελήθηκε σειρά μελετών.
Το αυτοκίνητο ήταν το πάθος του και η Ιταλία η μεγάλη του αγάπη καθώς λάτρευε το design και την υψηλή αισθητική. Ήταν ένας από τους θεμελιωτές της σύγχρονης εποχής της διαφήμισης στην Ελλάδα και η συμβολή του στην ανάπτυξη του χώρου της Επικοινωνίας υπήρξε καθοριστική.